20 maj

Hudterapeuten tipsar: Så dubbelsäkrar du huden i solen

Dubbelsäkra huden i solen

Se till att skydda både hyns undre och övre lager i sommar. Genom att använda produkter med naturligt UV-skydd under din solskyddsfaktor ger du huden bästa hjälpen i kampen mot skadliga strålar.

– Havtornsolja, som är rik på antioxidanter, är ett exempel på naturligt solskydd, säger hudterapeut Karin Wihlney, som driver salongen SKIN By Wihlney i Torslanda.

Hej Karin, kan du berätta mer om naturligt UV-skydd och hur man ska använda det?

– Det är bra att lägga någon form av antioxidant, som till exempel havtornsolja, under ditt vanliga solskydd. Solskyddsfaktorn hindrar huden från att bli bränd och om vi dessutom lägger ett naturligt solskydd som havtornsolja under bryts inte huden ner av de fria radikalerna och vi bibehåller och hjälper huden i kampen mot skadlig UV-strålning.

Hur arbetar de olika solskydden på huden?

– En solskyddsfaktor lägger du som ett sista lager för att inte brännskada din hud. Den ska ligga på mellan SPF 30-50. Men solens strålar når ju fortfarande hudytan, det är på så sätt som brunt pigment skapas. Tidigare cellskador, eller hormoner, kan göra att det uppstår pigmentfläckar på huden. Om du använder en antioxidant under ditt solskydd gör det en enorm skillnad och du får inte samma form av solskada på huden.

Du har valt att arbeta med ekologisk hudvård, som M Picauts produkter, varför det?

– Det vanligaste problemet kvinnor runt 30-50 år har, som kommer till mig, är att de har fått hudreaktioner som liknar de man får i ungdomen, till exempel akne. Oftast har de använt för starka ingredienser i sin hudvård. Jag arbetar med att balansera huden genom olika hudvårdsprogram, rätt ingredienser för rätt hudproblem helt enkelt, och där kommer ekologisk hudvård in. Har man inga hudproblem ska man inte heller skapa dem! Hudvård som ger kontrollerade kemiska reaktioner ska göras professionellt på salong, det är det jag jobbar med, men din egen dagliga hudvård ska bara bibehålla och normalisera hudens funktioner. Återhämta och lugna.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer hudvårdsprodukter?

– Enligt min uppfattning använder de flesta fel hudvård för sina hudproblem, 90 procent arbetar alldeles för mycket med sin hud vilket ger “lat” hy där huden till slut inte jobbar själv. Det leder till tunn och slapp hy som inte cellförnyar sig och därmed åldras snabbare.

Vilka är dina egna hudvårdsfavoriter inför sommaren?

– Jag älskar Glorious Green Foaming Cleanser, det är en bra funktionell rengöring som lugnar huden. På kvällen använder jag enbart Precious Oil, den hjälper min hud att lugna och återhämta sig under natten.

 

Det finns många hudterapeuter som använder M Picaut, du hittar dem här. Hudterapeuten Karin Wihlney, som gett tipsen ovan, driver salongen SKIN By Wihlney i Torslanda, http://skinbywihlney.se/.