Hur det började

Vi undviker

Huden är kroppens största organ och för att den skall må bra behöver den rätt näring. Naturliga rena växtoljor är den idealiska fukttillförseln, eftersom de inte täpper igen porerna och låter huden andas.

Mineralolja Vi undviker mineralolja (också kallad vaselin, paraffinum, petrolium), en extremt billig råvara med lång hållbarhetstid. Problemet med den, hävdar många, är att när man tvättar av krämen, försvinner också den skyddande filmen och huden känns väldigt torr. Man måste smörja igen och det blir snabbt en ond cirkel. De som förespråkar den naturliga sidan, menar att krämerna baserade på mineralolja skulle vara vanebildande och aldrig ge huden en chans att andas, porerna täpps till och svettutsöndringen av talgprodukter hindras. Detta skulle också kunna leda till acne eller andra hudproblem. Vad man kanske måste komma ihåg är en hälsosam livsstil också påverkar huden mycket; vad vi äter, hur ren luften är som vi andas, om vi röker.

Tensider En annan omdiskuterad ingrediens är syntetiska tensider, där de vanligaste heter lauryl sulfate och sodium laureth sulfate. De är billiga, löddrar mycket, men sägs kunna tvätta bort hudens naturliga skydd så effektivt att fettsyror, enzymer, naturliga, nödvändiga
bakterier och hudens eget ph-värde blir i obalans.

Parabener Konserveringsmedel är ett nödvändigt ont, som måste finnas med för att inte mikrober och annat ovälkommet skall trivas. Men man kan undvika parabener, som sägs kunna störa hormonbalansen och inte är nedbrytningsbara i naturen.

Parfym finns det många varianter av. Eftersom många är överkänsliga mot eteriska oljor, bestämde jag mig för att välja en s k hypoallergen doft, som är speciellt framtagen för oss som är lite känsliga. Den är supersnäll mot huden och används till cremen och rengöringen i mycket låg dos. Även vår rosmarin antioxidant ger en mild, naturlig doft.

Sist, men inte minst; Jag tror på ”Less is More-filosofin” när det gäller att arbeta fram en hudvårdsprodukt. Att försöka använda sig så mycket det går av vad naturen har att erbjuda och att välja dessa från odlare som har omsorg om sina plantor och om miljön. Jag tror också på att vår hy, vår kropp och själ och allting levande alltid strävar efter homeostas, att uppnå balans. Så vår uppgift är att ge bra, njutbara förutsättningar. För en lite gladare planet om inte annat.