25 jan

“Niacinamide har anti age-effekt och hjälper mot solskador”

Mette om en av sina nya favoritingredienser:

Få saker gör mig så entusiastisk som när jag hittar ingredienser som är både effektiva och säkra att använda på huden. Niacinamide (vitamin B3), som finns i vår lyxiga succémask Hydra Lagoon Overnight Mask, är en av favoriterna!

Under de senaste åren har niacinamide fått status som en äkta ”buzz-ingrediens” i skönhetsvärlden, med rykte om att kunna göra skillnad på riktigt.

Det gjorde mig nyfiken och jag bestämde tidigt att den skulle få göra sällskap med både halvädelstenen malakit, hyaluronsyra och fuktkomplexet pentavitin i vår superlyxiga askungemask Hydra Lagoon Overnight Mask.

Niacinamide är en vitamin (B3) som kroppen använder i cellernas energitillverkning och som hjälper mot till exempel trötthet och utmattning. När man applicerar den på huden ger den andra fina fördelar som att ta hand om förstorade porer, fina linjer och ge huden en jämnare hudton.

Jag fastnade särskilt för att den har en antiinflammatorisk verkan och kan ljusa upp de där retliga pigmentfläckarna som ofta kommer krypande med åldern. Sedan är det förstås också fint att niacinamide kan hjälpa huden att ta hand om solskador och har en anti age-effekt på fina linjer och rynkor. Eftersom niacinamide hjälper huden att skapa hälsosamma celler bygger den på sikt ett naturligt skydd mot skador från till exempel ultravioletta strålar.

Ryktet att niacinamide skulle kunna minska porerna tyckte jag först lät lite för bra för att vara sant, men det fungerar faktiskt. B-vitaminet hjälper huden att bibehålla sin mjukhet, elasticitet och fuktnivå och då uppkommer det en helt naturlig minimering av porernas storlek. Visst är det fantastiskt?! (Själv brukar jag tänka mig att porerna i huden är ungefär som fiskar som hamnat på torra land. I sin längtan efter vatten ligger de och gapar och tänjer ut sig mer och mer… Kanske en lite galen liknelse, men i min hjärna känns det logiskt. Blir huden återfuktad och får sin törst släckt blir huden elastisk och porerna mindre och finare, eftersom de inte behöver ”gapa” efter vatten längre.)

Ett knep när man sätter ihop nya produkter är att kombinera ingredienser som ”boostar” varandra för att öka effekten. Niacinamide och hyaluronsyra, till exempel. Hyaluronsyra binder vatten och ökar elasticiteten i huden och tillsammans med niacinamide blir de en riktig superduo och gör huden sammetslen i vår Hydra Lagoon Overnight Mask. För dig som vill boosta masken ytterligare rekommenderar jag att dutta några droppar Hydra Miracle Serum på huden innan du applicerar masken. Hydra Miracle Serum är en riktig liten fuktbomb som fullkomligt badar i hyaluronsyra och andra fuktmättande ingredienser. I kombination med dessa små fuktboostande molekylerna blir effekten av Hydra Lagoon Overnight Mask extra spännande, eftersom masken lägger sig som ett lock och ”stänger in” fukten. Serumet å andra sidan tar rätt väg och djupdyker långt ner i huden. Kombinationen verkar ha blivit uppskattad, vår askungemask valdes nyligen till Damernas Världs skönhetsfavorit med 5 poäng av 5 möjliga.

Så hatten av för niacinamide, en hudkompis som vinner i längden och ger fina resultat utan att irritera eller störa hudens barriär. Heja dig!

Niacinamide:

  • har anti age-effekt på fina linjer och rynkor
  • ljusar upp pigmentförändringar
  • stärker hudens barriär och elasticitet
  • reducerar solskador i huden
  • ger en jämnare hudton
  • hjälper till att förminska förstorade porer
  • ger mycket fukt